Primele simptome ale răcelii la adulți și la copii pot să se manifeste peste 2-7 zile de la infectare. Sursă de infecție este o persoană bolnavă: aceasta răspândește virusurile prin aer atunci când respiră, strănută sau tușește. În unele cazuri, infecția poate fi transmisă prin contact cu vase, obiecte de uz casnic, jucării. Simptomele răcelii durează aproape o săptămână sau mai puțin, apoi starea se ameliorează. Complicațiile pot să apară la persoanele în etate sau la cele cu boli cronice.

Cauzele infecțiilor respiratorii virale acute

Așa cum sugerează denumirea, maladiile din acest grup sunt cauzate de virusuri. Unele dintre ele tind să afecteze căile respiratorii superioare, altora „le plac” mai mult bronhiile și plămânii. Agenții patogeni pot fi de diferite tipuri:


  • Orthomyxovirusuri
  • Paramixovirusuri
  • Metapneumovirusuri
  • Rinovirusuri
  • Adenovirusuri
  • Virusul sincițial respirator
  • Coronavirusuri ș.a.

În prezent, există un șir de preparate combinate moderne, care ameliorează simptomele răcelii. Printre acestea este linia Coldrex. Acestea conțin paracetamol, fenilefrină și acid ascorbic. Paracetamolul are efect antipiretic și analgezic, reduce inflamația, elimină congestia nazală și facilitează respirația. Vitamina C întărește imunitatea: crește numărul de leucocite, stimulează activitatea neutrofilelor și a macrofagelor, crește nivelul de interferon.5 Această combinație ajută la ameliorarea tuturor simptomelor de răceală și nu necesită administrarea mai multor medicamente.

Coldrex Max Grip și Coldrex Lemon sunt recomandate pentru tratarea răcelii la adulți. Acestea se eliberează sub formă de pulbere pentru prepararea unei băuturi calde cu gust și aromă plăcută. Dintr-un plic poate fi preparată o doză de medicament. Se recomandă administrarea a cel mult 4 plicuri pe zi (o dată la fiecare 4-6 ore).