IRVA (infecțiile respiratorii virale acute) sunt boli cauzate de diferite virusuri însoțite de o leziune predominantă a căilor respiratorii superioare, precum și de simptome de intoxicație generală.

Simptomele și semnele IRVA

Pentru toate infecțiile respiratorii virale acute este caracteristică o perioadă de incubare scurtă – până la 7 zile. Boala începe adesea în căile respiratorii superioare, deoarece porțile de intrare sunt nasul, gura sau ochii. Indiferent de organele afectate, toate infecțiile respiratorii virale acute pot fi însoțite de simptome de intoxicație: febră, frisoane, cefalee, slăbiciune.3

Dacă boala se manifestă într-o formă ușoară, în popor este numită răceală. Primele simptome ale infecțiilor respiratorii virale acute sunt adesea strănutul și durerile în gât, apoi apare guturaiul și congestia nazală. Aceste manifestări sunt cauzate de o reacție locală a celulelor epiteliale ale mucoasei și de creșterea permeabilității vasculare. În acest caz, durerile în gât nu sunt rezultatul unei inflamații, ci o reacție a substanțelor chimice asupra receptorilor care se formează ca răspuns la infecție.Inflamația diferitelor părți ale tractului respirator în cazul infecțiilor respiratorii virale acute va fi însoțită de semne caracteristice:


  • Infecție a gâtului (faringită). Este însoțită de uscăciune, arsuri și alte senzații neplăcute în gât.
  • Simptome caracteristice ale laringitei – inflamația laringelui, voce răgușită și tuse sacadată. Este deosebit de periculoasă pentru copii, întrucât poate cauza stenoză și insuficiență respiratorie.
  • Traheita se caracterizează prin tuse și disconfort în zona pieptului, la inhalare.
  • În cazul traheobronșitei, procesul inflamator scade, tusea este adesea însoțită de eliminarea sputei și de durere.
  • Pneumonia virală apare cu semne severe de intoxicație, dificultăți de respirație, tuse, dureri în piept.

Gravitatea infecției respiratorii virale acute variază. Aceasta depinde de tipul agentului patogen și de prezența bolilor concomitente la pacient, care pot influența evoluția infecției și pot determina dezvoltarea complicațiilor.

În prezent, există o mulțime de medicamente care pot ameliora simptomele infecției respiratorii virale acute la adulți și copii, de exemplu, Coldrex. Acesta se eliberează sub formă de pulbere. Coldrex Lemon și Coldrex Max Grip sunt destinate pentru prepararea de băuturi calde cu gusturi diferite. Acestea conțin o combinație de substanțe antipiretice (paracetamol), vasoconstrictoare (fenilefrină) și vitamina C în diferite doze.

Profilaxia are un rol important în prevenirea infecțiilor respiratorii virale acute. În perioada infecțiilor, trebuie să respectați cu strictețe igiena personală, să purtați mască, să evitați locurile aglomerate.