Odată cu venirea toamnei, infecțiile respiratorii acute și gripa devin actuale pentru toată lumea. Acest grup de boli este cel mai răspândit. În medie, aproape fiecare persoană suportă mai multe episoade de infecții respiratorii acute pe an.1

Infecțiile respiratorii acute sunt provocate de peste 200 de specii de virusuri, cele mai frecvente fiind rinovirusurile. IRA este adesea însoțită de complicații bacteriene și de diverse boli alergice (astm bronșic, rinită alergică). Copiii și bătrânii sunt deosebit de expuși riscului de SARS, precum și persoanele care au deja probleme respiratorii cronice.2

De ce te doare capul în caz de răceală

Manifestările gripei și a infecțiilor respiratorii acute se divizează în două grupuri – sindromul cataral și sindromul de intoxicație. Sindromul cataral se manifestă prin astfel de simptome, cum ar fi uscăciune și iritații în gât, congestionare nazală, tuse, răgușeală ș.a. Însă aceste manifestări trec de obicei pe planul secund.


Sindromul de intoxicație provoacă un disconfort mai mare pentru pacienți. Acesta presupune:
  • frisoane
  • creșterea temperaturii corpului
  • cefalee
  • durere la mișcarea ochilor
  • slăbiciune
  • lăcrimare
  • sensibilitate la lumină
Cefaleea este unul dintre simptomele infecțiilor respiratorii acute și manifestarea principală a sindromului de intoxicație. Aceasta apare pe neașteptate și se localizează în regiunea tâmplelor și a frunții. În cazuri severe, cefaleea este atât de puternică încât poate fi însoțită de stări de greață și vomă.

Gradul de manifestare a sindromului de intoxicație depinde de temperatura corpului. Cu cât aceasta este mai mare, cu atât simptomele caracteristice sunt mai pronunțate.3 Astfel, în cazul gripei și al infecțiillor respiratorii acute, cefaleea este o consecință a intoxicației organismului.

Cum se tratează cefaleea la răceală și gripă

Fiecare grup de boli prezintă un tablou clinic diferit. În cazul răcelii, sindromul catarral iese în evidență. Prin urmare, primele simptome care îi deranjează pe pacienți sunt nasul care curge, strănutul, tusea și alte simptome. Cu toate acestea, temperatura corpului poate fi normală sau ușor crescută. Alături de aceste simptome există semne de intoxicație. Prin urmare, răcelile pot provoca dureri de cap fără febră.

În schimb, gripa este prima care dezvoltă simptome de intoxicație. Pacientul dezvoltă rapid o febră de până la 40°C și, spre deosebire de o răceală, are o durere de cap severă.1

Coldrex este unul dintre medicamentele complexe care pot fi utilizate pentru tratarea simptomatică a gripei și răcelii. Medicamentul are în componența sa trei substanțe active:

  • Paracetamol. Contribuie la ameliorarea durerilor de cap la răceală, dar și a altor simptome ale intoxicației (dureri musculare și articulare, frisoane). Are efect antipiretic.
  • Fenilefrina. Face parte din grupul de decongestionanți sistemici. Desfundă nasul, îmbunătățește respirația nazală.
  • Vitamina C.Este un antioxidant, compensează nevoia crescută de vitamina C la răceală și gripă, mai ales în stadiile inițiale ale bolii.

Coldrex se eliberează în câteva forme care se deosebesc prin raportul de substanțe active. De aceea fiecare își poate alege medicamentul potrivit în funcție de caracterisiticile situației clinice. Coldrex poate fi administrat și de adulți, și de copii.

Înainte de administrarea medicamentului, trebuie să luați cunoștință de instrucțiune.